Annons

Annons

Annons

Debatt
Staten borde förstå att utveckling finns i hela landet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige är ett vidsträckt land. I hela landet finns företag, föreningar och människor. Alla bidrar de till att hela Sverige ska leva. Tyvärr verkar dock svenska staten sedan högerregeringen kom till makten inte dela den bilden. De prioriterar Stockholm för statens verksamheter före resten av landet. Det senaste exemplet är Utbetalningsmyndigheten som nu öppnar sin verksamhet i Hammarby sjöstad mitt i Stockholm stad.

Under en lång tid har staten monterat ned sin närvaro utanför Stockholm och de största städerna. På många håll finns bara staten kvar i form av Systembolaget. Borta är Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan. Andra stora myndigheter har också flyttats till Stockholm. Trenden började vändas med en Socialdemokratiskt ledd regering.

Annons

För nog finns det kraft och vilja också utanför Stockholm. Kommuner och regioner löser sina uppdrag i hela landet. Företag utvecklas och växer också utanför Stockholm. Men frågan är varför Stockholm ska premieras med nya statliga jobb? Varför ska människor utanför de största städerna ha en sämre statlig service?

Annons

Socialdemokraterna i Dalarna kan snabbt komma på 15 dalakommuner som vore lika bra som Hammarby sjöstad för en ny myndighet. Vi har både infrastruktur, livskvalitet och utrymme för statlig verksamhet. Men tyvärr verkar regeringen ointresserad av att staten också ska finnas på platser utanför de största städerna. Det visar på hur Stockholmscentrerat Tidövatalet är.

Det både konstigt och dåligt att Högerregeringen nu väljer att lokalisera fler myndigheter till Stockholm och inte tvärtom. Det finns kraft och vilja också utanför Stockholm, skriver riksdagsledamot Lars Isacsson (S) och Fredrik Rönning, kommunalråd i Smedjebacken .

Bild: TT

Socialdemokraterna i Dalarna har länge arbetat för att fler statliga myndigheter och verksamheter kan etableras utanför Stockholm. Vi kom en bit på väg, men staten kan bättre.

Vi socialdemokrater omlokaliserade och nylokaliserade statliga myndigheter och byggde ut satsningen på statliga servicekontor på platser där annan statlig närvaro saknas.

Det är en utveckling som nu måste fortsätta. Riksrevisionen säger i sin rapport Etablering av myndigheter utanfoör Stockholm (RiR 2023:1) besluten inte varit tillräckliga för att stoppa utvecklingen mot en mer ojämn balans mellan Stockholm och andra delar av landet. Riksrevisionen säger att det krävs mer kraftfulla åtgärder för att lokalisera statliga myndigheter utanför Stockholm. Riksrevisionen visar också i sin granskning att de myndigheter de undersökt åren 2004-2020 inte äventyras på lång sikt genom att de ligger utanför Stockholm.

Därför är det både konstigt och dåligt att Högerregeringen nu väljer att lokalisera fler myndigheter till Stockholm och inte tvärtom.

Lars Isacsson (S), ordförande Socialdemokraterna Dalarna och riksdagsledamot.

Fredrik Rönning (S), Kommunstyrelsens Ordförande, Smedjebackens Kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan