Annons

Annons

Annons

Insändare
Begravningsavgift – byt namn!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Åtskilliga gånger har jag stött på församlingsbor som missförstått begreppet ”Begravningsavgift”. Väldigt många tror att avgiften även omfattar en begravningsakt, kyrklig eller icke kyrklig. Men så är ju inte fallet. Därför blir många både arga och besvikna när man upptäcker att avgiften bara omfattar själva kyrkogården, dess mark och personal.

Slopa ordet begravningsavgift, kalla det i stället för kyrkogårdsavgift. För tydlighetens skull, skriver Torbjörn Claesson, kyrkoherde och komminister emeritus

Annons

Annons

Många som lämnar Svenska kyrkan tror att de ändå har rätt till en Begravningsgudstjänst med präst och musiker, eftersom de betalar Begravningsavgift. Så är ju inte fallet. (Det händer dock att kyrkoherden beviljar en kyrklig begravning för den som gått ur kyrkan, men då mot en ganska stor kostnad för dödsboet).

Ingen akt av något slag ingår i Begravningsavgiften, inte kyrklig eller borgerlig. Många tror också att kyrkans musiker skall spela på borgerliga akter, just utifrån att man betalt Begravningsavgift, så är ju inte heller fallet.

Jag tycker att namnet på avgiften är vilseledande och att namnet borde ändras! Ett bättre namn vore ”Kyrkogårdsavgift”. Det är ju det avgiften går till, mark för begravning, personal som sköter marken, lokaler för icke kyrklig begravning, Krematorium, osv. Då tror jag att man bättre förstår vad avgiften innebär.

Ludvika 18 november 2022

Med vänlig hälsning

Torbjörn Claesson
Kyrkoherde och komminister emeritus

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan