Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika

Debatt
MP i Dalarna: 16-åringar borde få rösta – låt oss testa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Unga människor tillför unika perspektiv, idéer och lösningar. De vill vara med och påverka", skriver MP-politikerna.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Sverige gav till slut kvinnor rösträtt 1921. Det var för drygt 100 år sedan, men långt efter flera andra länder. Många hävdade att det inte var klokt. Detsamma gällde inför att tidigare omyndigförklarade skulle få rösta för första gången 1991. Trots att motståndet var stort då, är det ytterst få som skulle argumentera emot dessa gruppers rätt att rösta i dag.

Det är nu snart ett halvt sekel sedan den senaste sänkningen av rösträttsåldern gjordes, nämligen från 19 till 18 år. Det är hög tid för en ny sänkning – inför 16 års rösträttsålder!

För att demokratin ska fungera väl krävs att den utvecklas. Unga människor tillför unika perspektiv, idéer och lösningar. De vill vara med och påverka. Klimatdebatten visade detta med all önskvärd tydlighet. Det var de unga som höjde rösten, gick ut på gatorna och strejkade framför riksdagen. Det var de som på allvar satte klimatkrisen i strålkastarljuset.

Annons

Annons

Ur ett internationellt perspektiv är 16 års rösträttsålder långt ifrån ovanligt.

Ur ett internationellt perspektiv är 16 års rösträttsålder långt ifrån ovanligt. I länder som Österrike, Skottland, Malta, Argentina, Brasilien, Ecuador får 16-åringar rösta, så även i delar av USA, Tyskland och Estland. I vårt grannland Norge har en testverksamhet genomförts på lokal nivå.

Det finns flera starka skäl till en sänkning. Varannan ung person känner sig inte inkluderad i samhället och de flesta upplever att de inte har inflytande över det politiska beslutsfattandet. Sverige har i dag Europas högsta genomsnittsålder för förstagångsväljare – 20 år. Med en sänkning av rösträttsåldern till 16 år skulle genomsnittet i stället vara 18 år. De flesta ungdomar skulle gå på gymnasiet när de röstar för första gången, vilket ger goda möjligheter till att få kunskap, att ställa frågor och diskutera. En tydlig erfarenhet från Norges försöksverksamhet i lokala val är att 16 års rösträttsålder leder till högre valdeltagande även framöver.

Demokratiutredningen från 2016 föreslog att en försöksverksamhet med 16 års rösträttsålder bör genomföras vid lokala val. Därför bör detta testas i flera av Dalarnas kommuner!

Calle Sjungargård (MP), ordförande Avesta

Annons

Heidi Sjungargård (MP), vice ordförande Avesta

Mikael Morin (MP), ordförande Borlänge

Maj Ardesjö (MP), ordförande Falun

Bertil Wennberg (MP), ordförande Hedemora

Annons

Olle Berglund (MP), ordförande Leksand

Aron Knifström (MP), ordförande Ludvika

Kerstin Lundh (MP), regionråd Region Dalarna

Amanda Lind (MP), tidigare kultur- och demokratiminister

Camilla Hansén (MP), riksdagsledamot

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan