Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Smedjebacken

Debatt
Görel Eldståhl Willén: Högsta hönset har inte en aning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Görel Eldståhl Willén och hennes man Sven Willén riktar hård kritik mot kommunalrådet Fredrik Rönning (S).

Bild: John Leander

Annons

Det var intressant att sitta med på ett av de här ”dialog”-mötena man hade i kommunen.

Flera tisdagar i rad har några kommunpolitiker och tjänstemän åkt runt och mött invånarna. Jag var med i Söderbärke och noterade där att man var noga med att tala om hur bra och framgångsrika de varit och hur de tar hand om sina människor i stort och smått.

Det var gratis hygienartiklar och föreningsstöd och en utveckling i företagsdelen, cykel- och gångbana i byn och en mötesfri riksväg. Den fantastiska naturen hyllades och den vackra Barken.

Vi tog upp den bristande respekten för oss som inte bor i centrala delar av kommunen, Smedjebacken och Söderbärke. Den bristen av respekt som ger oss en påtvingad ohemul avloppslösning, utan styrning så till exempel översvämningar kan ske i en relativt ny anläggning utan att någon har koll, men med löjligt höga kostnader för de enskilda jämfört med att man har sitt egna avlopp.

Annons

Annons

Det har också gett många boende en chock då de insett att det kanske kommer att byggas en massa vindkraftsindustrier i närheten av där de bor!

Att sitta och samtala med högsta hönset och inse att denne inte har en aaaning om att det är för detta lugn och denna natur vi bosatt oss ute i skogarna. Att det finns ett ”tyst område” i en grannkommun som även det är (eller har varit?) hotat möts med löje!

Tydligen är det helt absurt att någon kan vilja avsätta marker där naturens alla ljud – fåglar, mygg, humlor, lövsus, bäckar och andra i naturen förekommande ljud – är de som skall råda! Det sitter vår kommunordförande och öppet hånar!

Förstår han inte att det är det vi behöver vara rädda om? Att det värdesätts av så många människor utom just han?

Vindkraftsindustri är ett stort ingrepp i naturen och för de som bor nära – ända ut till åtta kilometer från den så kan man se värdeminskningar på fastigheter.

Det hotet slås bort med ett lite överlägset ”samhällsnyttan måste vägas emot”. Vilken samhällsnytta om jag får fråga?

Man har inte heller riktigt tänkt igenom placeringarna av industrierna då man valt att placera dessa på, av kommunen själva, markerade speciellt viktiga friluftsområden. Man tillåter placering av industrierna i klassiska erkända naturreservat!

Annons

Viken är samhällsnyttan? Se er omkring i världen och lyssna inte enbart på exploatörerna – de säger inte hela sanningen.

Att stå som kommunrepresentant och säga ”de vet vad de pratar om” och sen inte dubbelkolla och ifrågasätta något av vad dessa vinstdrivande företag säger – det är svagt!

Skulle dessa områden i kommunen som är utpekade bli realiserade så räknas det med värden för 1.5 miljarder som stjäls, enskilda fastighetsägare blir rånade på den summan utan att själva gjort något fel! Lågt räknat. Sju kommuner blir berörda – det är inte bara Smedjebacken som drabbas!

Görel Eldståhl Willén, Sven Willén

Nej till Vindkraft Smedjebacken

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan