Annons

Annons

Annons

Nedläggningen av KP

Debatt
FalunBorlänge välkomnar Northvolt och Volvo – ”Lovar att göra vårt yttersta”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Borlänge kommun och Falu kommun har sedan länge ett etablerat samarbete för att skapa en positiv utveckling i regionen. Vi har en gemensam översiktsplan och samarbetet intensifieras varje år. Vi tror på att det som är bra för Borlänge är bra för Falun och det som är bra för Falun är bra för Borlänge. Det är tillsammans vi kan växa som motor för Dalarna. Nu finns en unik möjlighet för en storskalig industrietablering med bästa tänkbara förutsättningar. Vi bjuder därför gemensamt in Northvolt och Volvo att etablera sin nya batterifabrik i FalunBorlänge regionen.

Kvarnsvedens pappersbruk har meddelat att de kommer lägga ned sin verksamhet senast i höst. Både företag, fackliga representanter och vi i kommunerna tror att man med en mindre insats skulle kunna etablera en ny industri på siten.

Annons

LÄS ÄVEN: Volvo och Northvolts miljardinvestering ger kommunen hopp – vill se batterifabrik i Kvarnsveden

Annons

Vi vet också att det finns ett enormt engagemang för siten och nya industrietableringar. Sedan beskedet kom så har både telefoner och mail gått varma. Så det finns många goda krafter som vill göra något bra för vår region.

”Siten har stora industrihallar och är i utmärkt skick”, skriver debattörerna.

Bild: Mikael Hellsten

Siten har stora industrihallar och är i utmärkt skick, infrastrukturen finns redan på plats i området och vi jobbar hårt för att förbättra den ytterligare. Siten har även den stora elkrafts kapacitet som behövs för en större industri.

Vi har en lång tradition av industriföretag och industriarbete. Vi har med andra ord den breda kompetens som behövs då en industri etablerar sig.

Vi har ett nära samarbete med Högskolan Dalarna som har campus i både Borlänge och Falun.

Vi lovar att göra vårt yttersta för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en etablering

Cirka 110 000 människor bor i FalunBorlänge och vårt strategiska logistiska läge i Mellansverige gör att vi har bra kommunikationer till Göteborgs och Gävles hamnar. Inom cirka en timmes pendlingsavstånd kan man nå andra län, andra universitet/högskolor och kompetens från flertalet andra kommuner.

Annons

Vi vill fortsätta att växa! FalunBorlänge håller därför en hög byggtakt.

Annons

FalunBorlänge har historiskt varit industristäder, vi vill fortsatt vara industristäder och vill vara med och skapa och möjliggöra för framtidens gröna industrier. Många bitar för detta ligger redan på plats – vi vill därför bjuda in Northvolt och Volvo till vår region för att diskutera förutsättningarna för en ny industri i FalunBorlänge regionen.

Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

Bild: Mikael Hellsten

Joakim Storck (C) Kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Falun.

Bild: Lars Dafgård

Tillfället är unikt. Vi lovar att göra vårt yttersta för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en etablering. Falun och Borlänge har tillsammans 110 000 invånare – här finns kompetensen, infrastrukturen, kraftförsörjningen och erfarenheten av att arbeta med industrins behov. Vi vill därför hälsa Nothvolt och Volvo varmt välkomna till FalunBorlänge!

Jan Bohman (S) Kommunstyrelsens ordförande, Borlänge

Joakim Storck (C) Kommunstyrelsens ordförande Falun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan