Annons

Annons

Annons

Färila

Känd riksspelman har gått ur tiden – vännen Sima: "Spelmanslegend redan i sin samtid"

Riksspelmannen, bildkonstnären och snickaren Björn Ståbi har avlidit, 80 år gammal.

Björn Ståbi bosatte sig i Hörrgård i Korskrogen på 60-talet där han utvecklat spelmanstraditionen. Bild: Jonas Sima

Annons

Han avled på måndagen den 21 december på ett äldreboende i Ljusdal efter lång tids sjukdom i parkinson.

Björn Ståbi var född i Stockholm, men hade släktrötter med Anders Zorn och Dalarna.

Han slog sig emellertid ned i Hälsingland och bosatte sig på 1960-talet i Hörrgård i Korskrogen i Ljusdals kommun, där han bildade familj. I sitt virtuosa fiolspel utvecklade han spelmanstraditionen från båda landskapen.

Han betraktas i dag som en av de främsta traditionsbärarna i svensk folkmusik.

Ståbi medverkade ofta i radio, i tv och på många spelmansstämmor. Han och hans hustru Viveka grundade också en egen spelmansstämma i sin hemtrakt Hovra, där han ledde kurser för blivande folkmusikanter.

Han gjorde många skivinspelningar med vissångare och spelmän, utgav en solo-cd och skivor ihop med dragspelaren Bengan Janson.

Annons

Annons

På äldre dagar återupptog han sitt måleri och grafikskapande – han hade gått i Otte Skölds målarskola – och framträdde på flera konstutställningar. Han var också en skicklig träsnidare.

Björn Ståbi var också en framstående konstnär. Foto: Sven-Erik Jönsson

Sedan 1997 var han ledamot i kulturgruppen Hälsinge Akademi.

Thomas von Wachenfeldt, riksspelman, tonsättare, fil dr. och ordförande i Hälsinge Akademi uttalar sig så här om Ståbi:

"För mig och för en hel folkmusikvärld har han varit en av de allra främsta under 1900- och 2000-talen. En ”kulturfurste” och kulturbärare, men även en varsam och ödmjuk utvecklare av den svenska spelmanstraditionen. Alla hans andra begåvningar inom bild- och hantverkarkonsten har också kommit otaliga till glädje. Det är lätt att ta till överord i sammanhang som dessa, men trots Björns stillsamma och alltigenom vänliga natur och personlighet är det i nuläget omöjligt att erhålla en fullständig överblick över hans konstnärskap. Men ett vet vi: Ståbi är definitivt en av de individer som för alltid kommer att befinna sig däruppe på spelmännens olymp".

Jonas Sima, filmare, journalist, författare och sekreterare i Hälsinge Akademi minns sin vän på det här viset:

Annons

"Björn Ståbi var en spelmanslegend redan i sin samtid. Han blev också min vän och en pålitlig kamrat i vår hälsingeakademi. Ständigt beredd att ställa upp med fiolen och sin klokskap. Hemmet i kulturgården Hörrgård i Korskrogen var alltid öppet för besök, musikkurser och inspelningar med spelmän och trubadurer – och av film.

Jag hade nyttjat Björne som statist i en film om finnskogarna och upptäckt hans skådespelartalang. Nu fick han göra huvudrollen som den sista skogsluffaren i dokumentärspelet ”Kalle Kamrat”. Rollen gjorde han med suverän inlevelse.

Björne hade också en klurig filosofisk sida som inbjöd till långa samtal och många goda skratt".

Björn Ståbi sörjes närmast av barn i ett tidigare gifte och av sin hustru Viveka och döttrarna Kersti och Elin med familjer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan